Udusony zajonc, osukane gołombki, bryndza po krympasku, bombolki z miodym i grysik na polywce – to tylko część dań przygotowanych przez nasze krempaskie gazdynie.
Na tegoroczny 49. już Konkurs Potraw Regionalnych zjechało w niedzielę 17 lipca do Łopusznej 17 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Nowy Targ, w tym nasze krempaskie gaździnki. Tradycje i smaki spiskie komisji oceniającej i wszystkim czekającym na dopchanie się do pięknie zastawionego stołu zaprezentowały: Maria Krzysztofek, Anna Surma, Maria Bryja, Maria Kowalczyk, Anna Jóźwik, Anna Lorenc, Maria Długa i Ludmiła Surma. Potraw, które przygotowały, było w tym roku 18 i 9 dodatków, w tym wyróżnione przez jury: roladki kapuściano-marchwiowe, macianka z płuc, rozecki grulane i herbata mozono z fselijakiyf zioł.
Tuż po tym, jak 2 niezależne komisje skosztowały wszystkich potraw, do stołów dopchali się też widzowie. Dań krempaskich gaździn skosztowali też osobiście przybyli na imprezę sołtys wsi Józef Pietraszek, redaktor krempaskiej strony internetowej Franciszek Pacyga oraz napotykani co rusz mieszkańcy Krempach.
Oczekiwanie do ogłoszenia werdyktu umilały degustującym i spracowanym już mocno gazdyniom występy zaproszonych przez GOK artystów. I tak jako pierwszy zaprezentował się zespół Młodzi Łopuśnianie z Łopusznej, po nich zagrała Krempaska Orkiestra Dęta, a potem niepodzielnie zawładnął sceną Zielony Jawor z Krempach. Był też pokaz gry na instrumentach pasterskich w wykonaniu multiinstrumentalisty Andrzeja Budza z Dębna i występ goszczącego w Pyzówce KGW z Kurpiów. Ci, którzy chcieli zgubić dodatkowe kalorie, mogli spalić je przy dźwiękach kapeli „Sprytni”.
I co tu dużo mówić… Z roku na rok ta organizowana przez Gminny Ośrodek Kultury impreza cieszy się coraz większą popularnością i wzięciem. I jak tak dalej pójdzie, na przyszłoroczne, jubileuszowe 50. Góralskie Jodło w Łopusznej dyrektorka GOK Józefa Kuchta będzie musiała poszerzyć plener 🙂