Było pysznie! Konkurs Potraw Regionalnych za nami

W minioną niedzielę 11 lipca w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach odbyła się pierwsza odsłona tegorocznego, 48. Konkursu Potraw Regionalnych „Góralskie Jadło”. Swoje smakołyki zaprezentowały także krempaskie gaździnki.

W tym roku decyzją Józefy Kuchty – dyrektorki Gminnego Ośrodka Kultury, konkurs podzielono na 3 etapy. W Tym pierwszym, „krempaskim” etapie, zaprezentowało się 5 kół z terenu gminy Nowy Targ. Przyjechały panie z Dursztyna, pobliskiej Nowej Białej, Dębna i Harklowej, a role gospodyń imprezy pełniły, oczywiście, krempaszanki – zwłaszcza, że od jakiegoś czasu przewodniczącą koła jest też kierowniczka WDK Maria Krzysztofek.

Imprezę zainaugurowała Józefa Kuchta, pobłogosławił ks. proboszcz Zbigniew Ścisłowicz, a o oprawę muzyczną zadbała kapela Dominiki Trybuły. Z racji wprowadzonych ograniczeń co do publiczności, każde koło zaprosiło tylko kilka wybranych osób.  Możliwość degustowania potraw przypadła więc:  sołtysowi Józefowi Pietraszkowi, kierowniczce „Zielonego Jawora” Marii Wnęk, ks. proboszczowi, radnemu Józefowi Lorencowi i dawnej kierowniczce WDK Ludmile Brzyzek.

Wśród smakołyków, które zaprezentowało nasze koło, znalazły się: piecono jagniencinka, kwaśnica ze zioberkami, jajeśnica po krympasku, rozecki na kwaśnym mlycku, malinowo lemoniadka i inne. Uznanie w oczach jury znalazły następujące potrawy:

  • piecono jagniencinka – jako danie główne,
  • chlebuś ze smolcem – jako przystawka,
  • sosnowo nalewka – jako napój.

W tym roku dyrektorka GOK w Łopusznej Józefa Kuchta każde koło nagrodziła i uhonorowała kwotą 1000 zł. – Żeby nie było babskiej wojny, dostaniecie wszystkie po równo – żartowała.

A po oficjalnej części konkursu był czas na rozmowy, radosne smakowanie zastawionych stołów i śpiew.

Facebook Comments

1 Trackback / Pingback

  1. Smakowity 48. Konkurs Potraw Regionalnych » nowabiala24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


four + 2 =

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.