Krempaskie gazdynie na Konkursie Potraw Regionalnych w Łopusznej

Gulasiu segedyńskiego z knedlem, zająca w jarzynach, cukini nadziewanej z miysym i syrem, kapusty wigilijyj i dużo, dużo więcej można było skosztować w niedzielę przy stole naszych gospodyń.

Konkurs Potraw Regionalnych „Góralski Jodło” odbył się w niedzielę 21 lipca w plenerze GOK w Łopusznej i był 51. z kolei. Wydarzenie zainaugurowali wójt gminy Nowy Targ Wiesław Parzygnat i dyrektorka GOK Józefa Kuchta. W konkursie wzięło udział aż 18 kół z nowotarskiej gminy. Było smacznie, z humorem i jak na gospodynie z przystało – barwnie i kolorowo.

Panie z KGW Krempachy przygotowały łącznie 14 potraw, 4 ciasta i 3 napoje. Jury w składzie: Bogusław Waksmundzki, Zofia Faron i Kazimierz Zubek wyróżnienie przyznało cukinii nadziewanej miysym i serem.

Facebook Comments