„Dary Ziemi zamknięte w słoiku” – protokół i galeria

We wtorek 15 września w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej odbył się konkurs „Dary Ziemi zamknięte w słoiku”. Wzięły w nim udział gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Nowy Targ, które chwaliły się wykonanymi przez siebie jesiennymi przetworami.

Komisja w składzie:
1. Beata Szewczyk – sekretarz Gminy Nowy Targ
2. Czesława Fic – sołtys wsi Klikuszowa, radna Gminy Nowy Targ
3. Stanisława Sołtys – sołtys wsi Dursztyn
4. Józefa Kuchta – dyrektor GOK Łopuszna
5. Wiesław Parzygnat – przewodniczący Rady Gminy Nowy Targ
6. Józef Michalik – przedstawiciel ARiMR
Oceniła 64 przetwory przygotowane przez 16 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ i postanowiła przyznać następujące miejsca:

Miejsce I:

KGW Krempachy za
– pulpety z ryby leszcza;
– rydze po cygańsku;
– syrop sosnowo-jałowcowy;
– dżem z czerwonych pomidorów;
– nalewka z derenia.

KGW Ludźmierz za
– ogórki po żydowsku;
– dżem z cukinii i pomarańczy;
– shot witaminowy;
– sok z mięty.

KGW Szlembark za
– oscypki w ziołowej marynacie;
– nalewkę z głogu.

KGW Gronków za
– sałatkę warzywną;
– sok z dzikiej róży;
– dżem z czarnej porzeczki na surowo.

KGW Pyzówka za
– ogórki w zalewie curry;
– nalewkę z żurawiny i leśnych malin;
– sok z malin.

KGW Morawczyna za
– dżem z głogu;
– syrop z gojoncyj cebuli (aloes);
– nalewkę na zgodę.

KGW Harklowa za
– korniszony;
– sok z pędów sosny;
– dżem leśny;
– syrop z mięty.

KGW Łopuszna za
– sałatkę „smaki lata”;
– sok z agrestu;
– dżem truskawkowo-jabłkowy.

KGW Długopole za
– patisony;
– dżem z brusznicy;
– dżem truskawkowy.

Miejsce II:

KGW Waksmund za
– sos słodko-kwaśny;
– sok ze stokrotek polnych.

KGW Dębno za
– ogórki z kalafiorem;
– syrop z mniszka.

KGW Obidowa za
– grzybki marynowane;
– konfitura z brusznicy i gruszek;
– nalewka z dziurawca.

KGW Krauszów za
– leczo;
– powidła śliwkowe.

KGW Nowa Biała za
– ogórki kwaśne;
– syrop z kwiatów czarnego bzu.

KGW Rogoźnik za
– nalewkę z hibiskusa;
– słodką konfiturę z buraków.

KGW Dursztyn za
– buraki w zalewie octowej;
– galaretkę agrestową.

Komisja zwraca uwagę na różnorodność i oryginalność prezentowanych przetworów, a także sposobów wykonania i przygotowania produktów i przypraw. Podkreśla także niepowtarzalność niektórych smaków, walorów zdrowotnych i wykorzystanie roślin leśnych, ogrodowych, polnych oraz ziół takich jak: mniszek lekarski, brusznica, głóg, kwiaty czarnego bzu, dzika róża, malina, żurawina, mięta, aloes, pokrzywa, sosna, jałowiec, a nawet i stokrotka polna.

Komisja wyraża zadowolenie z powodu, iż wszystkie prezentowane przetwory wykonane zostały ze składników pochodzenia naturalnego oraz posiadają walory zdrowotne. Cieszy również fakt, że gospodynie z terenu Gminy Nowy Targ chętnie i licznie wzięły udział w Konkursie co potwierdza, iż w gospodarstwach domowych naszej Gminy wciąż wykonywane są przetwory na zimę.
Na tym protokół zakończono i podpisano.

Zdjęcia i tekst: GOK Łopuszna

Facebook Comments