Po góralsku zaciorka, a po spisku zociorka. Niezależnie od tego jak zwał, prosta regionalna potrawa użyczyła nazwy grze karcianej.
Okazją do wypróbowania wydanej przez Lokalną Grupę Działania GIL i Stowarzyszenie LGD Spisz-Podhale karcianej gry kulinarnej z przepisami z terenu Spisza i Podhala było spotkanie, do którego doszło w poniedziałek 19 listopada w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach. Grantodawcą opracowanej przez Teresę Ścisłowicz Zaciorki typowej gry memory było Narodowe Centrum Kultury. Łącznie wyprodukowano aż 3000 egzemplarzy.
– Grę dedykujemy zwłaszcza najmłodszym. Chcemy, żeby trafiła do szkół, a poprzez dzieci do całych rodzin. I żeby z przepisów na tych kartach zawartych korzystano – wyjaśniał kierownik biura LGD Spisz-Podhale Adam Kustwan.
Podobną nadzieję wyraziła też pomysłodawczyni gry i autorka ilustracji do niej Teresa Ścisłowicz, podkreślając, że odbiorcami Zaciorki będą także turyści, dla których taki prezent będzie na pewno okazją do pogłębienia wiedzy o odwiedzonym przez nich regionie.
Na promocję zachwalającej walory tradycyjnej kuchni podhalańskiej i spiskiej gry zjechali do Krempach uczniowie Szkoły Podstawowej w Borze oraz prowadzony przez Janusza Guculaka zespół regionalny Mali Borzanie. Dzieciaki nie dość, że pomagały zbierać dawne przepisy i wspólnie z Teresą Ścisłowicz przetestowały grę, to jeszcze nie przyjechały do Krempach z gołymi rękami, bo z pomocą swojej nauczycielki Haliny Gacek, upiekły dla wszystkich pyszne moskole. O spiską część poczęstunku zadbały też: prowadząca Zielony Jawor Maria Wnęk oraz jej mama Helena Pietraszek. To dzięki nim przybyli na spotkanie goście mogli zjeść tradycyjny spiski kołoc i fizoły ze śliwkami.
– Nie zależy nam na podkreślaniu różnic, bo oba regiony potrawy mają podobne – zaznaczała Teresa Ścisłowicz. – I tu, i tam jest np. bryndza i tu, i tam mają moskole czy kapustę z grochem. Dlatego głównym celem projektu „Edukacyjna gra kulinarna” jest zachęcenie dzieci, młodzieży i dorosłych do sięgania po te przepisy i przekazywania ich dalej – wyjaśniała.
W ramach projektu Edukacyjna gra kulinarna powstały też 2 artykuły. Jeden o tradycyjnej kuchni podhalańskiej pt. Potrawy góralskie autorstwa Beaty Szkaradzińskiej; a drugi o tradycyjnej kuchni spiskiej pt. Spiszaków kuchenne rozmowy autorstwa Krystyny Waniczek.
Na scenie krempaskiego WDK wystąpili też w tym dniu: Mali Borzanie z programem artystycznym Na polanie. Oraz Młody Jawor z programem artystycznym Andrzejki.