Chłopski przismak i babskie miyso z jarzynami – czyli krempaskie smaki na Góralskim Jadle

Downiyj to chłopom wystarcała piydź miysa. A teroz tego nie bem, tamtego tys nie bem – utyskiwała Irena Kowalczyk. – Ale my, na synście, mome i na słodko i na ostro.

Na tegoroczny 46. już Konkurs Potraw Regionalnych zjechało w niedzielę 15 lipca do Łopusznej 16 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Nowy Targ. W tym nasze krempaskie gaździnki. Tradycje i smaki spiskie komisji oceniającej i wszystkim czekającym na dopchanie się do ich stołu zaprezentowały: Anna Surma, Maria Długa, Maria Kowalczyk, Anna Lorenc, Maria Bryja i Irena Kowalczyk. Potraw, które przygotowały, było w tym roku 28, w tym wyróżnione przez jury: zupa cebulowa, fizoły ze śliwkami i grulami, rozki na kwaśnym mlyku i herbatka z kwiotków cornego bzu.

Tuż po tym, jak 2 niezależne komisje skosztowały wszystkich potraw, do stołów dopchali się też widzowie. Ula Mroszczak np. przyznała, że na takie degustacje jeździ przez wzgląd na wyśmienity smalczyk z chlebkiem. A Lucyna od Siecki dodała, że na Góralskim Jadle jest w Łopusznej po raz pierwszy i że nie sądziła nawet, że tak to wszystko wygląda. Dań krempaskich gaździn kosztował też osobiście sołtys Józef Pietraszek, który na degustację przyjechał z najbliższą rodziną. Nie zabrakło też innych mieszkańców. Co rusz, tu i ówdzie dało się dostrzec jakichś znajomych.

Oczekiwanie do ogłoszenia werdyktu umilały degustującym i spracowanym już mocno gaździnkom występy zaproszonych przez GOK artystów. I tak jako pierwsza zaprezentowała się na scenie Krempaska Orkiestra Dęta pod batutą kapelmistrza Franciszka Pacygi. Był też show iluzjonistyczny, występ grupy śpiewaczej z Węgier i wzbudzający najwięcej pozytywnych emocji góralski kabaret „Truteń”. A wieczorem zagrały jeszcze „Chudoba” i  „Lachy”.

Z roku na rok ta organizowana przez Gminny Ośrodek Kultury impreza cieszy się coraz większym wzięciem. Jak dalej pójdzie to w takim kierunku, trzeba będzie poszerzyć plener 😉

Facebook Comments

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


5 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.